ENSCHEDE | Artikel van Indebuurt  10 januari 2020. Sport draagt niet alleen bij om fit te worden, maar ook om te herstellen van een heftige gebeurtenis zoals een ongeluk of operatie. Dit hebben Alex en Anouska uit Enschede aan den lijve ondervonden. Zo kreeg Alex in 2016 een heftig motorongeluk en zijn vrouw Anouska kampte al jaren met dystrofie in haar enkel. “Ik was bang dat ik nooit meer normaal zou kunnen lopen.”

Sportief stel

Wanneer je nu naar het sportieve echtpaar kijkt, kun je je haast niet voorstellen dat ze van ver hebben moeten komen. Want een paar jaar geleden zag hun lichamelijke gesteldheid er heel anders uit. Anouska: “Ik kreeg last van dystrofie in mijn enkel. Dit is een aandoening waarbij de zenuwen verkeerd aangestuurd worden met veel pijn en bewegingsbeperking als gevolg. Met behulp van fysiotherapie en begeleiding vanuit het revalidatiecentrum maakte ik belangrijke stappen in het herstelproces. Mijn enkel blijft nog steeds een zwakke plek, maar door de professionele begeleiding van personal trainer Robin van Awa Outdoor kan ik qua sporten weer alles doen. Ik heb zelfs al twee keer meegedaan met de Singelloop!”

Singelloop Anouska
Voor de Singelloop van 2020 wil Anouska graag rond de 50 minuten eindigen

Motorongeluk

Ook haar man Alex heeft enorm veel baat gehad bij de begeleiding vanuit Awa Outdoor. Alex doet namelijk aan motorracen, maar tijdens één van zijn races kwam hij naar ten val. “Alex lag helemaal in de kreukels. Zijn schouderpees was gescheurd en zijn ribben waren gebroken. Daarnaast is zijn heup enorm beschadigd. Na het ongeluk heeft Robin hem geholpen om weer aan te sterken en fit te worden. Hij weet precies welke spieren getraind moeten worden en welke oefeningen daarbij horen. Het herstel ging zo goed dat Alex na 2,5 maand alweer op de motor zat,” zegt Anouska enthousiast.

Buiten sporten

In Enschede zitten meerdere sportscholen en personal trainers, maar waarom hebben Anouska en Alex dan juist voor Awa Outdoor gekozen? “Wat mij erg aanspreekt is het feit dat je in de frisse buitenlucht traint. Ik heb een reguliere sportschool weleens uitgeprobeerd, maar met z’n allen binnen sporten op een paar vierkante meter vind ik persoonlijk niet prettig. Voor mijn werk zit ik al veel binnen en dan is het juist heel fijn om buiten te sporten,” legt de Enschedese uit.

motorrace Alex
Motorracen is een grote passie van Alex. Foto: Ronald Woest

Professionele begeleiding

Een andere reden waarom Alex en Anouska voor Awa Outdoor hebben gekozen is het niveau waarop les gegeven wordt. “Robin en Annet hebben een duidelijke sportvisie. Geen lichaam reageert hetzelfde en kan dus ook niet hetzelfde getraind worden. Ondanks dat Alex en ik groepslessen volgen, krijgt elke sporter hier individuele begeleiding. De training is op zo’n manier aangepast dat het perfect aansluit bij jouw persoonlijke doelstellingen en vaardigheden. En dat de lessen erg gezellig zijn is natuurlijk ook mooi meegenomen,” zegt Anouska lachend.

Weer of geen weer

Buiten sporten betekent ook dat je het risico loopt om in de regen te moeten trainen. “Dat vind ik helemaal niet erg. Hoe viezer ik tijdens de training word, hoe leuker ik het vind! De kleren gooi je naderhand wel in de wasmachine en je springt zelf onder de douche. Weer of geen weer, ik voel me na een training altijd fitter en energieker. En daar draait het uiteindelijk om.”

Wil jij zelf het verschil ervaren hoe het is om écht goede begeleiding te krijgen bij het sporten? Meld je dan aan voor een gratis proefles. Neem contact op met Awa Outdoor om je te laten adviseren over de mogelijkheden.