ENSCHEDE |  Robin Kooiman van AWA Outdoor is er maar wat blij mee: de gratis bootcamps voor de jeugd die Tom van Veen, de verenigingsmanager van Sparta heeft georganiseerd. Vanaf zaterdag 6 februari kunnen zo’n 400 jongeren zich uitleven op zes bootcamps in totaal. “Je kunt beter bootcampen dan relschoppen’’, zegt Robin Kooiman.

(Door Hans Assink)

Robin Kooiman runt AWA Outdoor al ruim tien jaar. Hij heeft drie vestigingen: aan de Kotkampweg, bij de Sparta-velden, op het Rutbeek en in Almelo. AWA Outdoor is nog wel open, maar aangepast. “Onze leden zijn van half 10 ’s morgens tot half negen ’s avonds welkom, maar er mogen er maar twee per kwartier instromen.’’
Het aantal leden is sinds corona gedaald tot bijna tweehonderd. “De events liggen plat en vanuit de jeugdzorg is het aanbod nog maar een paar uurtjes in de week. Het is zo beperkt dat we nog maar één basisabonnementje hebben. Eigenlijk krijgt iedereen nu persoonlijke begeleiding. We zijn enorm druk voor weinig geld’’, zegt Kooiman.

De bootcamps van Sparta zijn een leuke meevaller voor Kooiman. “Het geeft weer even adem. Wij krijgen geen overheidssteun. Maar het blijft niet zo. Het wordt weer beter. En nieuwe leden blijven welkom.’’

‘Jongeren zijn tijdens de pandemie minder gaan bewegen’

De bootcamps voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar zijn een idee van Tom van Veen, de verenigingsmanager van CVV Sparta. “Uit onderzoek blijkt dat jongeren tijdens deze coronapandemie minder zijn gaan bewegen. Vier op de vijf beweegt zelfs te weinig. Daarnaast geeft de helft van de jongeren aan zich gespannen te voelen’’, zegt Van Veen.

Het geld voor de bootcamps komt vanuit de Winter Games, een initiatief van de Krajicek Foundation, de Johan Cruyff Foundation en Sociaal Werk Nederland. Van Veen: “Tijdens de coronapandemie krijgen jongeren vooral te horen wat er allemaal níet mag en níet kan. Daarom is het belangrijk om hen een positieve impuls te geven zodat ze positiever de donkere wintermaanden door kunnen komen.’’

Aanmelden

Van Veen zet de bootcamps samen op met Martijn Koop van Victoria’28. Beide clubs maken deel uit van de Coöperatie Ontmoetingsclusters. Sparta regelt de invulling op de zaterdagen, Victoria de zondagen. Daarbij zijn ook omliggende clubs benaderd. De zaterdagen zitten zo goed als vol, op zondag is nog plek. Ook ‘buitenstaanders’ kunnen zich aanmelden via email: ontmoetingsclustermanager@sparta-enschede.nl en ontmoetingsclustermanager@victoria28.nl.

Per dag zijn er zeven sessies, voor tien tot vijftien jongeren per keer. Een sessie duurt ruim een uur met op het eind een teamtest op tijd en strafpunten. Kooiman heeft een mooie prijs geregeld voor de beste teams van de zaterdag en de zondag: een gratis tubing clinic op het Skicentrum van Moser op het Rutbeek. Kooiman: “Het is leuk om te doen, het is ontmoeten, het is bewegen. Je kunt beter bootcampen dan relschoppen.’’ Sparta is qua leden wel gegroeid. “We hebben een aanwas van 56 leden, met name jeugd’’, aldus Van Veen.